Waarom peuters en kleuters nee zeggen te groenten


Peuter met cake

Je wilt je kinderen natuurlijk gezond opvoeden en goed laten eten. Zodat ze alle vitaminen goed binnen krijgen, maar waarom weigeren peuters en kleuters ineen keer groente?

Wat zijn smaakpapillen?

Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden op het achterste deel van je tong. Met deze smaakpapillen kan je proeven. Je kan 5 smaken onderscheiden: zoet, zuur, bitter, zout en umami. Umami is een iets minder bekende smaak die werd ook pas later ontdekt. Umami is een hartige smaak. 

De smaak van peuters en kleuters

Peuters en kleuters hebben meer en betere smaakpapillen dan een volwassen mens. Dus ze proeven dingen beter. De bittere smaken die altijd golden als waarschuwingssysteem gelden bij peuters en kleuters nog steeds. Zij proeven dit veel meer dan hun ouders. Hetzelfde geld bij pittige gerechten. Dus vanuit hun natuurlijk overlevingsmechanisme wijzen peuters en kleuters bittere en pittige smaken af. 

Wat is er dan mis met geen groente eten?

Die vraag kan je jezelf wel vragen inderdaad als het toch zo moeilijk is om peuters en kleuters groenten te laten eten, maar het advies van het voedingscentrum van peuters en kleuters is om minimaal 75 gram per dag groente te laten eten en daarnaast 2 stuks fruit te voeden. Groenten kunnen niet door fruit vervangen worden.

Tips om peuters en kleuters groenten te laten eten?

1: Pureer of prak de groenten helemaal fijn en verstop ze in een pannenkoek, omelet, pastasaus of soep.

2: Laat het kind helpen met koken met bijvoorbeeld paprika snijden, broccoli te koken, groente te laten wassen of boontjes te doppen. Zo ziet je kind precies hoe het gemaakt wordt en heeft er ook plezier mee.

3: Wees creatief met de presentatie op het bord. Leg de groente in een smiley of in de vorm van een boot. Alles is mogelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.